Tom van de Veen

Tom-van-Veen

Geboortedatum: 26-08-1982
Eigenaar van Bontom
Facebook

“De eerste patissier die mij enthousiast maakte voor de patisserie was Martien Bos, die ik ontmoette toen ik mijn eerste keukenstage liep op de luchtmacht basis AOCS te Nieuw Milligen. Hij haalde me over om aan een grand dessertwedstrijd deel te nemen in Maastricht. Ik kon nog geen potten breken helaas, maar ik merkte dat door deel te nemen aan wedstrijden mijn kennis en creativiteit met sprongen vooruit ging! Door vervolgens bij zeer goede bedrijven te gaan werken en stages te lopen bij gerenommeerde sterrenzaken als ‘Chateau Neercanne’ Maastricht, ‘Avant Garde’ in Eindhoven en ‘de Roggebot’ in Ermelo, zag ik hoe patisserie gemaakt werd in de hoogste regionen van de Nederlandse Horeca. Tijdens de super stage bij ‘Crème de la Crème’, waar weer een totaal andere kijk op patisserie was, ben ik helemaal ‘gek’ gemaakt van het vak door Frank Haasnoot en Jeroen Goossens! Toen ik die twee bezig zag, wist ik dat dit is waar ik de beste in wil worden! Tel daar de prestaties van de Ivo Wolters en Arthur Tuytel, tijdens de Coupe du Monde, bij op en ik ging met een nieuw doel richting driesterrenrestaurant ‘De Librije’: de Dutch Pastry Award winnen! In 2011 lukt het me en sta ik ineens naast mijn voorbeelden in het NPT!
Na meer dan vijf waanzinnige jaren Chef Patissier geweest te zijn voor alle ‘De Librije’ onderdelen, begin ik bij ‘Patisserie Remy’ om van de vakman Remy Duker het vak ‘winkelpatisserie’ te leren. Door het starten van ‘Bontom’ is er een nieuwe fase aangebroken waarbij ik mijn, in de afgelopen jaren gevormde kijk op patisserie, tentoon kan stellen.”

Wat vind je het mooiste aan patisserie?
“Als je kennis en creativiteit hebt kan je waanzinnige lekkernijen maken van relatief eenvoudige ingrediënten!”

Wat is je doel voor de toekomst?
“Over 5 jaar hoop ik een mooi resultaat op een internationale wedstrijd behaalt te hebben.
Als ik 50 ben hoop ik nog net zo gedreven te zijn als dat ik nu ben.

Welke tip(s) heb je voor toekomstige patissiers?
“Stel je leergierig op. Dan willen vakmensen je alles leren. Focus je niet op 1 kant van de patisserie. Iedere kant heeft zijn charme en handigheidjes.”

Wat betekent het NPT voor jou?
“Het NPT voelt als een eer. Het geeft me de drive om de goede naam die Nederland als toppatisserie land opgebouwd heeft in de afgelopen jaren te verdedigen.”

Tomenanil

Reacties zijn gesloten.