Nederlands Patisserie Team belangrijke schakel in uniek kunstproject Congo

Het Nederlands Patisserie Team neemt een cruciale rol in door met de inzet van haar kwaliteiten deel te nemen aan een uniek kunstproject in Congo. Het initiatief van dit project ligt bij het Instituut voor Human Activities (IHA). Het doel is om unieke kunst, gemaakt in het Congolese regenwoud, tot stand te brengen. Er zijn lokale en internationale kunstenaars uitgenodigd om hun creatieve ideeën aan te leveren.

Ook worden getalenteerde Congolese cacaoplukkers gestimuleerd om hun gedachten en emoties om te zetten in creativiteit. De samenwerking tussen de kunstenaars en deze Congolese arbeiders heeft geleid tot karakteristieke en sprekende beelden.

CPWAL meets in Liam Gillick's Structure Creative Therapy in Former Unilever Commodity Store Djonga Bismar working on Portrait of Congolese Plantation Worker Djonga Bismar, Mbuku Kipala and Visitor discussing Self Portraits Jérémie Mabiala Massamba working on Sculpture max_21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De leden van het NPT zetten zich in om deze beelden om te zetten naar unieke beelden gemaakt van chocolade. Deze beelden zullen dan tentoongesteld worden tijdens Artes Mundi in Cardiff (Engeland) op 23 oktober 2014, waar ook leden van het NPT zelf aanwezig zullen zijn. De tentoonstelling zal na een periode in Engeland, ook naar Nederland komen waar de unieke beelden onder andere te zien zijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Tijdens het inventariseren van de mogelijkheden voor het creëren van de chocolade sculpturen, is Jan Willem Jansen van het NPT nauw betrokken geweest, om te kijken hoe van de kleibeelden in Congo, de vertalingen in chocolade gemaakt konden worden en hoe transformatie het beste tot stand kon komen.

Het proces om van “normale” foto’s uit Congo, naar 3D-chocoladebeelden in een museum te komen, heeft nogal wat voeten in aarde gehad. De grootste uitdaging was om de vertaling te maken van de originele beelden, die in Congo staan, naar een expositie die in Engeland is!

Van de verschillende foto’s van de beelden van klei zijn digitale-3D bestanden gemaakt, die in kunststof zijn uitgeprint. Van deze prints zijn door het NPT siliconenmallen gemaakt die als uitgangspunt hebben gediend voor de chocoladebeelden. Deze zijn vervolgens met verschillende technieken afgewerkt voor de expositie.

P1020792P1020807 P1020794

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is een intensief maar leerzaam traject geweest, zeker met de ontwikkelingen die er momenteel zijn als het gaat om het 3D-printen. Deze technieken zijn volop in ontwikkeling maar staan met chocolade nog in de kinderschoenen. Binnen de patisserie liggen hier voor de toekomst interessante mogelijkheden.

Het meewerken aan een project als dit is altijd weer een uitdaging, zeker omdat het op voorhand voor onmogelijk werd gehouden”, aldus Jan Willem.

Tijdens de opening in Cardiff zullen Carlo Midiri en Jan Willem Jansen aanwezig zijn en live miniatuur beeldjes van chocolade gieten, die de bezoekers kunnen kopen en waarvan de opbrengst ten goede komt aan de plantage-arbeiders in Congo

IMG_9746 IMG_9756 IMG_9757 IMG_9772

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het is een intensief, maar prachtig project om aan mee te werken,” vertelt Carlo Midiri. Voor de opening zijn er meer  dan100 kleine beelden gemaakt om te verkopen.

IMG_0054 IMG_0058 IMG_0064 IMG_0066

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.