Daniël Jongsma

daniel-jongsma

Leeftijd: 30 jaar
Werkzaam bij: Fauchon Paris, Koeweit
Functie: Chef patissier
Facebook
Linkedin

Daniël Jongsma rond zijn mavo af en gaat daarna naar het ROC te Haarlem. Hier doet hij de BBL opleiding en werkt daarbij bij Patisserie Hazenberg te IJmuiden.
Het begin van zijn opleiding verliep redelijk, en Daniël begint meer en meer plezier te beleven in het vak. Hij werd destijds opgeleid door 2 leermeesters die op een gegeven moment de zaak verlieten. Als klap op de vuurpijl kwam zijn toenmalige werkgever in het ziekenhuis te liggen.
Door deze samenloop van omstandigheden moest Daniël zich op heel jonge leeftijd voor gaan doen als chef, omdat hij op dat moment de langstwerkende leerling was. Veel producten had hij zelfs nog nooit gemaakt, maar moesten uiteraard wel gedaan worden. Niet alles verliep vlekkeloos, maar Daniël voelde een grote verantwoordelijkheid, en wilde hierin slagen. Dit resulteerde in vele lange uren doorwerken, informatie inwinnen bij oud collega’s, en proberen alles zo strak mogelijk voor elkaar te krijgen. Deze tijd heeft hem heel veel gebracht.
Na 2,5 jaar heeft zijn toenmalige werkgever de zaak verkocht wegens gezondheidsproblemen en is hij aan de slag gegaan bij ‘Huize van Wely’ te Noordwijk. Hier vervolgde Daniël zijn opleiding op het ROC van Amsterdam. Bij ‘Huize van Wely’ kwam hij in een schitterend team van vakmensen terecht waar hij ontzettend tegenop keek. Ook hier leert Daniël  weer heel veel over het vak. Hier is hij ook ‘aangestoken’ met het fenomeen patisseriewedstrijden.

Wat vind je het mooiste aan patisserie?
“Het mooie aan ons vak kan ik niet omschrijven in 1 bepaald onderdeel; het is een totaalplaatje! Ik geniet elke dag van mijn bezigheden in de patisserie; ook al lijken sommige gebakjes of koekjes qua techniek zo simpel. Kijk eens in de winkel of tea-room hoe gelukkig je daar iemand mee kunt maken!
Dát is misschien wel het mooiste aan patisserie; het gelukkig maken van klanten, en ze even hun ogen kunnen laten sluiten wanneer ze de smaak in zich opnemen! Daar komt nog wel bij dat ik me op den duur meer wil specialiseren in ‘suiker’. Een ambacht dat me goed ligt, waar ik veel plezier in heb en wat in mijn ogen veel te weinig in Nederland word gedaan.

Wat is je doel voor de toekomst?
Op dit moment werk ik zo’n 9,5 jaar bij Patisserie Passionelle Tummers, en heb ik het erg naar mijn zin; het maken van schitterende patisserie, heerlijke smaken, en ook het opleiden van leerlingen geeft me veel voldoening. Nu ben ik iemand die zijn doelen altijd nastreeft dus ook nu heb ik een eerste doel; mijn eerste doel voor de toekomst is het verkrijgen van internationale ervaring, en me op creatief vlak hélemaal te geven.
Hiervoor zijn de eerste stappen reeds gezet en ik vertrek hiervoor naar Koeweit om te gaan werken voor ‘Fauchon’. Fauchon is één van de grootste Franse patisserieën, en zit ondertussen wereldwijd in veel landen. In Koeweit is de productie hiervoor gevestigd binnen het Crowne Plaza Hotel, en hiernaast is een grote ‘ballroom’ gebouwd waar grote feesten en partijen gegeven kunnen worden.
Deze ballroom word mijn uitdaging; alle patisserie moet tailormade gemaakt worden, dus de klant moet alles kunnen bestellen. In een nieuw gebouwde patisserie kom ik met een ‘eigen’ team daar even knallen, en ik kijk er erg naar uit!
Patisserie word daar ook zéér gewaardeerd, en er word ook nog eens goed voor betaald zodat de mogelijkheden geen beperkingen met zich meebrengt. Vanaf Koeweit is de volgende stap lastig te bepalen maar ik denk dat ik na Koeweit ook Azië nog zal aandoen.
Daarnaast heb ik zéker nog ambities om me te laten gelden op de World Chocolate Masters en/of de Coupe du Monde! Hoe ga ik daar komen? Mezelf blijven ontwikkelen, en mezelf helemaal geven voor patisserie!

Als ik 50 ben, heb ik ofwel een eigen ‘suikerschool’ of ben ik plannen aan het maken om als leraar aan de slag te gaan. Alle kennis die ik tot dan toe heb geleerd moet worden doorgegeven.”

Welke tip(s) heb je voor toekomstige patissiers?
“Probeer altijd het maximale uit jezelf te halen! Door je te onderscheiden van de rest word je waardevoller op de arbeidsmarkt, brengt je meer kansen, maar geeft je ook veel voldoening voor je werk.
Als leerling zul je zorgvuldig bedrijven moeten uitzoeken waar je niet alleen prettig kunt werken en jezelf kunt ontplooien maar ook waar je veel kunt leren.
Als leermeester: iedere leerling heeft een aparte aanpak nodig! Bestudeer, en oberveer hem of haar om hier maximaal rendement uit te halen. Wanneer je een gemotiveerde leerling hebt die in jouw ogen niet goed presteert ligt dit vaak niet aan de leerling maar aan de aanpak van de leermeester.
Karakter wint het van talent, als talent geen karakter heeft!
Ofwel, alles is aan te leren; geef het tijd, en geloof erin!”

Wat betekent het NPT voor jou?
“Bij het Nederlands Patisserie Team horen was, en is nog steeds een droom/ambitie die in 2009 waarheid werd! Tot op heden geniet ik ervan om lid te zijn van een team van toppatissiers die mekaar op elk front kunnen en willen versterken. Belangrijk binnen het team is dus ook de kennisoverdracht!
Een ieder heeft wel zijn specialiteiten, en doordat we deze met elkaar delen worden we allemaal wijzer. Niet alleen binnen het team, maar ook buiten het team willen we onze kennis delen, en moeten we meedingen naar internationale erkenning door mee te doen aan ‘grote’ patisserie wedstrijden.
Vergaderingen, demo’s, uitstapjes etc. Ze worden bestempeld als verplichtingen maar in werkelijkheid zijn het voor ons allemaal uitstapjes. Je stapt even uit de routine, en kunt weer even alleen maar over patisserie praten. Ook voor demonstraties of masterclasses wil je jezelf altijd laten zien en hierdoor word je altijd geprikkeld om mooie nieuwe dingen te maken.
Daarnaast biedt het NPT je ook de mogelijkheden om daadwerkelijk mee te doen aan grote wedstrijden want zonder goede support en sponsoring kom je niet ver! Wat betreft mijn inbreng binnen het NPT denk ik dat ik waardevol te kunnen zijn op gebied van suiker, innovatie en smaak.”

Daniel showstuk

Reacties zijn gesloten.