Boudewijn Nijmeijer

.facebook_1447096794165Leeftijd: 27 jaar
Werkzaam bij: Crème de la Crème Patisserie / de Patissier
Functie: Productontwikkelaar
Facebook

Op 15 jarige leeftijd ben ik begonnen als zaterdaghulp bij Banketbakkerij Smeets in Spijkenisse. Ik zag het toen alleen als bijbaantje, want eigenlijk wilde ik de landmacht in. Maar ik merkte dat ik het maken van moorkoppen, tompouces, amandelbroodjes, etc. helemaal geweldig vond. Toen had ik echt het gevoel: ik wil banketbakker worden. Na vier jaar met veel plezier gewerkt te hebben bij bovengenoemde banketbakkerij, wilde ik meer. Mijn keus viel toen voor patisserie De Rouw in Vught. Dat was in mijn ogen dé patisserie van Nederland. Ik wist toen niet wat een cremeux, compôte of biscuit was. Er ging dus echt een heel nieuwe wereld voor me open. In die tijd begon ik ook deel te nemen aan de jeugdvakwedstrijden. Door deel te nemen aan die wedstrijden, kreeg ik al snel door dat je heel veel kan leren in een korte tijd.

Na drie mooie en leerzame jaren wilde ik een nieuwe uitdaging. Ik ging toen werken bij Crème de la Crème Patisserie in Zoeterwoude. Hier werk ik nog steeds. In het eerste jaar dat ik daar werkte, wilde ik ook meteen meedoen aan de Gouden Gard. In 2012 heb ik deze gewonnen.

Ik kwam steeds meer in het ‘patisseriewereldje’ en ik wilde heel graag bij het Nederlands Patisserie Team toetreden, maar om lid te worden moest ik eerst The Dutch Pastry Award winnen. 2014 was het jaar dat ik aan die wedstrijd mee deed en ik moest en zou winnen zodat ik in het Nederlands Patisserie Team kon komen. Ik heb toen ook alles gegeven en het resultaat was daar ook naar: ik won de wedstrijd en daarmee ook het lidmaatschap van het NPT.

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wil altijd geprikkeld blijven om een betere vakman te worden. Begin 2015 heeft mijn werkgever mij dan ook de nieuwe functie van productontwikkelaar gegeven. Maar dit was nog niet genoeg. Ik heb me toen aangemeld voor de deelname aan De Lekkerste Bonbon van Nederland. Die heb ik toen ook gewonnen!

Wat vind je het mooiste aan patisserie?
Het mooiste van patisserie is dat het nooit hetzelfde is. Je kunt zoveel kanten ermee op. Of het nou een showstuk, roomboterkoekje of een mooi dessert op bord is, het blijft allemaal leuk en mooi om te doen. Het mooiste is dat je mensen zo blij kan maken met mooie patisserie. Je ziet de interesse in patisserie dan ook steeds meer groeien in Nederland. En ik hoop ook dat de mensen in Nederland het vak ooit zo zullen waarderen zoals de Fransen in Frankrijk dat doen.

Wat is je doel voor de toekomst?
Mijn doel is om een betere vakman te worden. De wedstrijd die ik echt wil en zal doen, is de World Chocolate Masters. Dat is in mijn ogen dé wedstrijd die ik zo graag wil winnen. Daarnaast staat ook de Coupe Du Monde op het lijstje.

Het buitenland is ook iets wat op mijn to do list staat. Het lijkt mij echt mooi om in het buitenland ervaring op te doen. Ik geloof dat je wel een internationale ervaring nodig heb om echt de top te kunnen bereiken.

Welke tip(s) heb je voor toekomstige patissiers?
Dat je een doel of droom moet hebben om na te streven. Je moet ergens in geloven om iets te kunnen bereiken. En als je iets wilt, ga er dan ook 200% voor. Ik denk dat je patisserie en wedstrijden kan vergelijken met topsport. Een topvoetballer moet ook veel uren investeren om de top te kunnen bereiken. Dat geldt ook voor ons. Eén van de belangrijkste dingen is misschien wel doorzettingsvermogen. Het is vallen en opstaan, maar als iets niet lukt geef niet op en zorg dat wat je voor ogen hebt er ook komt te staan.

Wat betekent het NPT voor jou?
Het NPT betekent voor mij een stel ‘vak-idioten’ bij elkaar. Er zit zoveel kennis in het team, iedereen heeft sterke kanten en hoe mooi is het om dat met elkaar te delen. We worden er allemaal beter van.

Bij maandelijkse vergaderingen is het mooi om te zien dat iedereen zo enthousiast kan zijn over het vak. En het overbrengen van onze kennis op patissiers en jonge patissiers is goed voor hun maar ook voor Nederland.

Reacties zijn gesloten.