BLOG Tom van de Veen

Juli 2017

Bezoek Zuid Korea

Afgelopen voorjaar werd ik gebeld door oud teamlid Frank Haasnoot of ik mee wilde naar Zuid Korea om voor een airco commercial een chocolade challenge aan te gaan samen met onder andere Bart de Gans en Nils Hendrikse.

Uiteraard had ik hier wel oren naar en zo zaten we nog geen twee weken later al in het vliegtuig richting Seoul. Daar ontmoetten we ook Angelo. Deze Franse patissier werkte onder andere bij Patrick Roger en woont en werkt inmiddels al een aantal jaar in het Aziatische land.

De uitdaging was om een erg grote wolkenkrabber te maken van chocolade. De moeilijkheid zat hem vooral in de omgevingstemperatuur: 65⁰C! Dit moest de temperatuur voorstellen die het zomers in het Midden-Oosten kan worden. Na drie intensieve dagen voorbereiden in een lokale patisserie school stonden er nog twee filmdagen te wachten.

We werden opgedeeld in twee teams. Het ene team stond in een ruimte die werd gekoeld door de nieuwe airco en het andere team stond in een ruimte waar een gangbare airco hing. Ze lieten de omgevingstemperatuur oplopen en naarmate de temperatuur richting de 65 graden ging kon de gangbare airco het niet meer aan en werd het onmogelijk om nog een mooi showstuk neer te zetten. Ontzettend zonde van al het voorbereidingswerk maar dit konden we verwachten natuurlijk… In de goed gekoelde ruimte verliep alles vlekkeloos.

Erg hilarisch was het ook omdat terwijl je geconcentreerd aan het opbouwen was, je ook moest acteren! Het ene team moest juist vrolijk overkomen terwijl het andere team juist moest mopperen en balen. Vooral toen er voor de vierde keer een scene overgedaan moest worden kregen we natuurlijk de slappe lach.

Het resultaat kwam afgelopen week online (het filmpje is te vinden op https://www.youtube.com/watch?v=cYVsY2a821A. Het was een spannende, leuke en geslaagde klus maar vooral een bijzondere ervaring!

Zoete groeten,
Tom


Pluk de dag!

Zodra de Paashaas en Paaseivormen weer opgeborgen zijn, begint voor mij altijd een periode waar ik het hele jaar naar uit kijk! Ineens zie je overal weer de knoppen in de bomen komen en lijkt de natuur uit zijn winterslaap te ontwaken. Vrijwel alles wat leeft op onze planeet doet weer zijn best om zichzelf voort te planten en maakt zich mooi en aantrekkelijk voor de ander. Dit is hèt moment om toe te slaan voor de smaakjagers onder ons! Je wilt erbij zijn als de smaakbommen weer worden gepresenteerd!

Tom4Neem de dennenbomen. Deze grote jongen houdt het hele jaar heel stoer een aantal naalden aan zijn takken, maar zodra hij begint op te warmen, perst hij hele zachte, licht naar citroen geurende naaldjes uit zijn stevige takken! Laat ze trekken in de room voor je crème en pers ze daarna uit! Je weet niet wat je proeft!

Tom5Dit seizoen heb ik voor het eerst met watermunt gewerkt. Dit is echt niet te vergelijken met de munt die je bij de supermarkt koopt. Het groeit alleen in super schoon, zoet water, heeft een donker paarse steel en groen/paars gemarmerd blad. Tip: neem laarzen mee!

Tom2Vergeet ook natuurlijk niet de bekende Vlierstruik te bezoeken! Wanneer de schermen bloesem krom hangen van het stuifmeel, moet je toeslaan! Pluk ze voorzichtig en met liefde om geen stuifmeel verloren te laten gaan! Laat altijd wat bloesem hangen zodat je 2 maanden later de bessen kan oogsten. Dubbel plezier dus!

Tom3Ik bezorgde een klant van mijn chocolaterie BonTom twee keer geluk door het terror onkruid Japanse duizend knoop uit haar tuin te snoeien en ze te gebruiken in de bonbons die ze serveerde in haar restaurant. Dan heb je gelijk een leuk verhaal om aan je gasten/klanten te vertellen.

Houd je ogen goed open wanneer je naar je werk rijdt of wanneer je op zondag een rondje wandelt met je gezin, want elk jaar is de smaakpiek in een andere week en voor je het weet ben je te laat en moet je weer een jaar wachten! Je laarzen en snoeischaar behoren tot je standaard uitrusting in de lente en zomer!

Durf de echte seizoensproducten subtiel te gebruiken in je gebak of desserts en je maakt de producten een stuk spannender en aantrekkelijker voor je gasten!

Zoete groeten,

Tom van de Veen

Reacties zijn gesloten.