BLOG Robin Hoedjes

IKA Culinary Olympics 2016

naamloos1Volop bezig met de voorbereiding voor mijn aankomende wedstrijd op 22 t/m 25 oktober 2016. Het gaat om de Culinary Olympics en die doe ik samen met The Culinary Team the Netherlands.

Naast het Nederlands Patisserie Team ben ik ook lid van dit team. Met dit Culinary Team doen wij iedere 2 jaar aan internationale wedstrijden mee.Het team bestaat uit 6 koks en 1 a 2 patissiers. Ik ben al zo’n 4 jaar de patissier in dit team. Ik ben in dit team terecht gekomen nadat ik eerst 4 jaar in het junioren team heb deelgenomen.

Maanden terug zijn wij al begonnen met de vergaderingen. Voordat deze vergaderingen konden beginnen, was het belangrijk dat er samen besproken werd dat iedereen er voor de volle 100% voor zou gaan, anders is het nooit mogelijk om een goed resultaat te behalen. Vervolgens moest er een thema gekozen worden. Hierbij is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een breed thema, zodat je vele kanten op kan met de uitvoering van de opdracht. Dit geldt niet alleen voor deze wedstrijd maar voor elke wedstrijd. Of dit nou een kleine wedstrijd is of een internationale wedstrijd. Ons thema is casino geworden.

naamloos2Als patissier heb ik voor deze wedstrijd de volgende opdracht: het maken van een showstuk, 4 kleine showstukjes, 4 verschillende friandises en 4 verschillende desserts op bord. Ik zal vertellen hoe ik deze wedstrijd heb voorbereid, zodat jullie een voorbeeld hebben van hoe je een wedstrijd kan voorbereiden.

Ik ben allereerst begonnen met het bedenken van de producten waar het thema casino in het design is terug te vinden. Deze ideeën heb ik vervolgens uitgetekend, hier heb ik veel tijd voor genomen. Bij het uittekenen kom je er snel achter welke verhoudingen de friandise en showstukken moeten krijgen. Na het uitwerken van mijn ideeën heb ik een tijdsplanning gemaakt. Bij een tijdsplanning plan je natuurlijk wat je wanneer gaat maken. Maar hou hierbij ook rekening met mogelijke fouten, zodat je niet in tijdsnood komt wanneer er iets overnieuw gemaakt moet worden of gerepareerd moet worden.

naamloosBij het maken van een product moet je niet focussen op 1 soort, maar maak gebruik van verschillende soorten zodat je jouw kennis en kunde kan laten zien. Ik moet voor deze wedstrijd 4 verschillende friandises maken en heb gekozen voor het volgende: 1 gebakken, 1 fruit, 1 chocolade en een vrije keuze. Hier zijn foto’s te zien van twee items die ik gemaakt heb. Check voor alle foto’s van de producten mijn Instagram of Facebook.

Ik ben nu in de laatste week voor deze wedstrijd en alles staat zo goed als klaar. Dus dat betekend dat ik nog voldoende tijd heb om alles voorzichtig en stevig in te pakken voor het vervoeren.

Dit is de weg die ik altijd volg naar een wedstrijd. Ik denk dat jullie deze weg goed kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld de Dutch Pasrty Award 2017. De inschrijving van de Dutch Pastry Award 2017 is al begonnen, het thema dit keer is film. Met dit thema zijn veel mooie ontwerpen mogelijk, dus wacht niet langer met inschrijven en doe mee!

Robin

 

Bakkersvak 2016

KnipselBakkersvak 2016 is een plek waar stiekem een droom van mij uitkwam. Dit jaar werd Bakkersvak weer georganiseerd in het Autotron Rosmalen en was het weer een groot succes. Tijdens Bakkersvak vond de Dutch Pastry Award weer plaats. De Dutch Pastry Award is de grootste en pretentieuze patisseriewedstrijd van Nederland.
Vorig jaar stond ik hier als deelnemer zenuwachtig toe te kijken hoe de jury mijn producten beoordeelden in thema Science Fiction. Dit jaar zat ik zélf in de jury. Bij het winnen van deze wedstrijd hoort het aspirant lidmaatschap dat na een jaar wordt verlengd naar een volwaardig lid van het Nederlands Patisserie Team. Ik ben vanaf dit jaar volwaardig lid van het team geworden; een droom van mij die uitkwam!

Ik werd op Bakkersvak 2016 voorgesteld en mocht vervolgens mee jureren bij de Dutch Pastry Award 2016. Het was super om dit voor het eerst allemaal van achter de schermen te zien. Ik had verwacht dat het jureren moeilijker zou zijn maar dit viel mee. Het is goed om je eigen mening te volgen en je ziet snel genoeg wat jij mooi en lekker vindt. Bij het jureren van de producten komt naar voren dat het regelement erg belangrijk is. Denk daarbij aan de maximale maatvoering van het showstuk en de tijd dat een showstuk moet blijven staan op de sokkel. Daarnaast is ook de smaak van de taart  erg belangrijk, deze telt namelijk dubbel!

Knipsel2Als lid van het Nederlands Patisserie Team heb ik ook 2 demonstraties gegeven op Bakkersvak. Het thema van de demonstraties dit jaar was landen; aansluitend op het wereldthema tijdens Bakkersvak. Ik heb het land Kuwait gekozen omdat ik daar 2,5 jaar gewerkt en gewoond heb. Een mooi moment om een specifiek product dit dit land te laten zien: de coffee sweet! Coffee sweet is een soort friandesse. Een coffee sweet is meestal een gebakken item gecombineerd met chocolade.

Het was onwijs leuk om deze demo te geven en mijn kennis te delen met de mensen op de beurs.

Met deze blog wil ik jullie meegeven dat het belangrijk is je eigen dromen te volgen. Wat je echt wilt lukt je!

 

Reacties zijn gesloten.