BLOG Hans Heiloo

Hans-Heiloo

 

 

 

 

 

Van start

Van 5 t/m 7 maart 2016 wordt voor de eerste keer in Nederland het UIBC junior World Pastry Championship georganiseerd. Een internationaal gerenommeerde jeugd vakwedstrijd voor banketbakkers onder de 25 jaar. UIBC is een organisatie die zich sterk maakt voor het banket- en bakkersambacht. In Nederland wordt UIBC met vertegenwoordig door het NBOV.

De wedstrijd wordt elke twee jaar gehouden, vorige editie was in Taipei en nu in Rosmalen. Het is een vrij zware wedstrijd van twee dagen waar alles à la minute gemaakt moet worden. Dit vergt veel voorbereiding & trainingsuren. Ronald van Haarlem, voormalig teamlid van het Nederlands Patisserie Team, heeft in 2006 de titel gewonnen.

De wedstrijdopdracht is als volgt:

  • 1 showstuk van suiker of/en chocolade
  • 2 desserttaarten
  • 2 ijstaarten
  • 4 x 10 bonbons
  • 6 desserts op bord
  • 2 x 4 marsepein figuurtjes

Wie vertegenwoordigd Nederland? Dit zijn onze kandidaten:

Kandidaat nummer 1 is Robert Dekkers, 21 jaar.
Is werkzaam bij banketbakker Prins in Alblasserdam en maakt daar hele mooie en smakelijke creaties waar hij trots op is. Robert heeft de patisserieopleiding gedaan aan het Cingel College in Breda. Na het slagen van het eindexamen heeft hij de keuze gemaakt om deel te nemen aan het WK voor junioren. Zoals Robert zelf zegt: “een goede voorbereiding is het halve werk”. Hij heeft er veel zin en gaat er alles voor geven om voor ons land te strijden tegen de andere wereldtoppers

Kandidaat nummer 2 is Lyotta Hillen,  21 jaar.
Werkt momenteel voor de Pastry Club in Eindhoven. 5 jaar geleden begonnen op het Cingel College te Breda en is daarna de CSA (Cas Spijkers Academy) gaan doen. Lyotta is van origine kok en heeft in verschillende sterrenrestaurants gewerkt zoals restaurant Amarone in Rotterdam en restaurant Avant Garde in Eindhoven. Na deze twee jaar heeft Lyotta de patisserieopleiding gedaan aan het Cingel College in Breda en is bereid nog veel meer te leren in dit mooie vak in de hoop in later een eigen zaak te beginnen.

Als teamcoach ben ik aangesteld die ook plaats neemt in de internationale jury:
Ik ben nu ruim 2 jaar werkzaam als docent patisserie aan het Bakery Institute te Zaandam. Ik heb voorheen bij verschillende tophotels en restaurants gewerkt, zoals Amstel hotel, restaurant Vermeer, het Hilton Hotel en Hotel de L’Europe. Ook deed ik mee aan internationale wedstrijden en heb ik teamleden die meedoen aan internationale vakwedstrijden zoals Frank Haasnoot en Team Las Vegas (WPTC).

Ad Waijers, docent op de Clingel college in Breda faciliteert de trainingsruimte waar de kandidaten zich momenteel elke maandag voorbereiden op de wedstrijd. Ad is een banketbakker in hart en nieren en heeft de overstap naar het onderwijs gemaakt waar hij jonge enthousiaste mensen tot ware professionals maakt.

Verder krijgt het team ondersteuning van het NBOV, partner van het NPT. Martijn Verkerk heeft de organisatie van de wedstrijd dagen onder zijn hoede. Martijn is allround communicatieadviseur binnen het NBOV en is secretaris van het Boulangerie Team. Het Boulangerie Team is een vereniging van en voor de Nederlandse ambachtelijke broodbakkerij waarbij de beste boulangers van Nederland zijn aangesloten. Het team wil de ambachtelijke broodbakkerij in de breedste zin van het woord vertegenwoordigen binnen de bakkerijbranche en bij de consument.

Nu het hele team is voorgesteld, gaan we van start met de voorbereiding van deze prachtige wedstrijd. Het NPT volgt de kandidaten op de voet. Het wordt een leerzame periode. Er komt zoveel bij kijken en niet alleen op vaktechnisch gebied maar ook qua planning, vervoer, inrichten van de wedstrijdkeuken.

Wil je op de hoogte blijven over het verloop van deze wedstrijd of wil je meer leren of te weten komen over het meedoen aan een vakwedstrijd?Hou dan mijn blog in de gaten.

Reacties zijn gesloten.