BLOG Daniël Jongsma

daniel-jongsma

 

DEEL 2

En zo begon het avontuur!fauchon

De tasting vond plaats eind oktober 2013 en we vlogen naar Koeweit op 12 april. Het heeft dus best wel een tijdje geduurd vóór alle papieren gereed waren.Wij moesten de nodige documenten aanvragen bij het ministerie. Deze moesten vervolgens vertaald worden naar het Arabisch.Van onze kant was het met een maand geregeld, daarna hebben we dus zo’n 4 maanden gewacht tot onze visa’s gereed waren.

4 maanden afscheidsfeestjes, spullen inpakken, en alle lopende dingen afsluiten. Eenmaal op Schiphol aangekomen, kon het echt gaan beginnen! Zó lang naar uitgekeken en dan is het eindelijk zover; wij konden niet wachten om het vliegtuig in te gaan! Genoten van het afscheid op Schiphol waar veel van onze vrienden en familie aanwezig waren. Al die lieve poppetjes die je een tijd lang moet gaan missen. Dat is en blijft het moeilijkste wanneer je zo’n keuze maakt.!

Nog even een laatste kroketje uit Nederland en hup het vliegtuig in.
We naderen Koeweit, ik kijk uit het raam en zie een uitgestrekte vlakte van woestijn, volle zon en troebel zicht van een soort van zandstorm.
Dit moment staat me bij als de dag van gister, want hoe nuchter, vrolijk en enthousiast ik nog was tijdens het afscheid, kreeg ik nu echt een brok in mijn keel toen ik besefte dat dit voorlopig ons thuis zou zijn.

De eerste paar weken stonden in het teken van oriëntatie. Binnen het hotel kregen we een introductie cursus van 3 dagen over alle feiten, weetjes en regels binnen het Crowne Plaza en IHG. Daarnaast werd ik overal geïntroduceerd binnen het hotel aan alle leidinggevenden.
In het begin vond ik het maar vreemd dat ik werkelijk waar bij álle departementen in het hotel werd geïntroduceerd en een half uur ging praten, maar nu 1,5 jaar later heb je elkaar ook echt nodig. Housekeeping, Laundry, Purchasing, Stewarding, Finance, Marketing, Sales, enz.

Eindelijk aan het werk!!personeel
Één van de redenen dat we voor Fauchon zijn gegaan, is vanwege de grote naam binnen de branche. Fauchon is een begrip in de wondere wereld van patisserie, en het heerlijke van Franse patisserie is dat alles iedere dag vers is! Wat een heerlijkheid om het korstdeeg iedere dag zelf te maken en 2 keer per dag vers te caramelliseren, de gele room iedere dag zélf te koken en de klassieke millefeuille iedere dag 2 of 3 keer te maken zodat iedere klant die knapperige verservaring heeft! Ik herinner me nog wel discussies met oud collega’s over gewoon lekker. Voor mij zijn dit soort dingen nog steeds niet “gewoon lekker”. Dit is puur genieten en waar het ambacht voor staat; vers, vers, vers en met de beste ingrediënten iets lekkers maken wat soms helemaal niet moeilijk of ingewikkeld moet zijn.

personeel2Tot nog toe hebben we hier 4 Fauchon boutiques waar we gebak voor maken. Waar eind dit jaar nog een zaak bijkomt met live patisserie en kicken desserts waarover later meer. Alle producten worden dus gemaakt in de patisserie binnen het Crowne Plaza. Er zijn twee patisseriekeukens en een bakkerij waar ik verantwoordelijk voor ben. Tot nog toe is dat een team van 49 mensen waar je vaak de mooiste momenten mee beleeft. We werken met allerlei nationaliteiten; mensen uit India, Phillipijnen, Bangladesh, Syrie, Libanon, Nepal en Egypte. Elke nationaliteit heeft ook echt zijn of haar “Engelse taal” en dat was dus in het begin wel even wennen. Ik herinner me nog wel vergaderingen waar ik serieus de helft niet van meekreeg maargoed. Inmiddels praten we gezellig met iedereen mee met zijn of haar engels en passen we ons aan aan de persoon. Met de een dus goed en degelijk engels en de ander houtje-touwtje engels. Zolang je elkaar maar begrijpt!

showstukIk had voor mezelf een boek vol ideeën en was heel enthousiast om gelijk vanaf dag 1 een mooi nieuw assortiment te bereiden. Al gauw had ik door dat we toch echt even met de basis moesten beginnen. Het team waarmee we werken heeft namelijk niet zo’n gestructureerde basis als een ieder in Nederland; veel mensen hebben totaal geen opleiding genoten, en dus enkel werken voor het geld. Belangrijke zaken als schoon en hygienisch werken, de knowhow van recepturen en ingrediënten en het werken met goed gereedschap waren nog niet bekend. Vroeg je in het begin: “waar liggen de krabbers“? Kreeg je als antwoord; “die hebben we niet, maar als er een emmer praline leegkomt knippen we er 1 voor je“… AAAAAHHHHHHHH!!!! Ga me nou niet vertellen dat je ook je gardes maakt van 3 vorken!!

Tot de volgende keer!

 

DEEL 1
Beste patisserieliefhebbers!

Zoals sommigen van jullie wellicht weten, heb ik sinds april 2014 het prachtige Nederland verlaten voor het altijd zonnige Koeweit! Samen met mijn vriendin Chantal ben ik het avontuur aangegaan en gestart bij Fauchon Paris in het Crowne Plaza Hotel.

Mijn vriendin houdt een persoonlijke blog bij (pastrycouple.waarbenjij.nu), en via ditblog zou ik graag wat meer ingaan op patisserie, de overstap naar een toch wel bijzonder land, de verschillen in werkzaamheden, collega’s, en het wonen en werken in het buitenland als expat. Verder ga ik natuurlijk ook in vogelvlucht verstellen over wat we tot nu toe bereikt hebben in 1,5 jaar!

Allereerst: waarom een overstap naar het buitenland?!
In Nederland was ik vóór mijn overstap werkzaam bij Patisserie Tummers in Heemstede waar ik bijna 10 jaar gewerkt heb. Een schitterende periode waar we toch wel een mooi niveau patisserie hebben kunnen neerzetten met het gehele team aldaar.
Daar waar naar mijn mening creativiteit de hoofdrol speelt binnen patisserie, heb ik hier van veel vrijheid binnen mijn rol kunnen genieten. Dit resulteerde in een mooie selectie patisserie voor Tummers, maar ook de vrijheid om mee te doen aan patisseriewedstrijden, heeft mij persoonlijk veel gebracht. Door mee te doen aan patisseriewedstrijden word je gedwongen “out of the box” te denken en je beste niveau op dat moment neer te zetten plus 20%!

Ik zeg plus 20%, zodat je jezelf niet beperkt in je eigen kunnen, maar op zoek gaat naar het voor jou onbekende. Wanneer je een tekening of schets maakt voor een showstuk, beperk jezelf dan niet in technieken die je al kent, maar teken zónder beperking en ga daarna kijken hoe dit te realiseren. Kijk wie je daarbij kunt helpen. Zo zul je door elke deelname sterker worden, meer technieken beheersen en je netwerk uitbreiden.

Mede door mijn deelname aan wedstrijden, mijn plek in het Nederlands Patisserie Team, wat consultancy en social media, kwam er soms een leuk aanbod voorbij uit een ander land. Dit heeft me aan het denken heeft gezet. Uiteraard kennen we allemaal Frank Haasnoot die, samen met Robin Hoedjes, iets spectaculairs hebben neergezet in Koeweit. En ook met hen had ik regelmatig contact over hoe het was daar. Om eerlijk te zijn zag ik het al snel zitten om daarheen te gaan, en met hen te werken. Enkel zou ik niet vertrekken zonder Chantal maar zij zag het in het begin niet echt zitten om naar Koeweit te gaan.

Wel stond ze open voor een ander land en naarmate de gesprekken vaker en vaker over een buitenlands avontuur gingen, stonden we er samen meer voor open en ging ik meer in op aanbiedingen van buitenaf.
Een hoop aanbiedingen leken op het eerste ogenblik leuk; Las Vegas, Bahama’s, Dubai, Malediven… Zie je het al voor je: lekker op de slippertjes naar het werk, en na het werk het strand op…. PRIMA! Maargoed, dit is misschien voor later want nu willen we nog te veel bereiken binnen de patisserie dan puur te gaan voor een relaxte job.

En toen kwam Fauchon voorbij!IMG_6376
Eén telefoontje uit Koeweit met de vraag of ik geïnteresseerd was en 10 minuten later waren we al zover dat ik langs zou komen voor een tasting. Fauchon is natuurlijk een hele grote naam binnen de patisseriewereld. Daarbij is het gevestigd in een hotel waardoor je niet alleen met Kuweti’s te maken hebt, maar ook met veel expats. Dit gegeven was heel belangrijk, plus het feit dat Chantal bij mij binnen het team kon werken, maakte de keuze redelijk makkelijk en snel. Nadat ik de tasting had volbracht in Koeweit kwam ik glimlachend terug en besloten we:

Dít is de uitdaging waar we op wachtten en dit gaan we doen!!”

IMG_0726 IMG_3819

lees binnenkort meer!

Reacties zijn gesloten.