BLOG Carlo Midiri

Carlo-Midiri

Inspiratie

10 september waren we op uitnodiging van onze masterpartner Dobla, een dag te gast in Amsterdam voor een heuse trendtour. Nadat leden en oud-leden zich verzameld hadden bij Loetje voor een drankje, begon deze dag met een bezoek aan de nieuwe zaak van Kranenborg Le Clair. Een concept in het centraal station waar een 8-tal eclairs de dienst uit maakten. Daarop volgend een bezoek aan de Yogurt Barn waar ze verschillende specialiteiten met yogurt maakten. img_2056Vooral de manier van een product in de markt zetten, werd deze dag veel besproken. Van koffiebarretjes, waar ze naast de slow drip koffie ook mode verkochten, tot een Scandinavische koffiebar waar de koffie begeleid werd door mooie lunchgerechten. Van een smootybar met superfood tot een bezoekje aan het Hanzehuis waar ieder product een verhaal heeft; dat ook aan de klant meegeven wordt op papier. Geluncht werd er bij Getting in het oude V&D-gebouw bij een pop-up restaurant met de naam Baud, waar ze de houten planken, die de scheidingswand moest voorstellen, hadden bespoten met de mooiste graffiti. Overal waar we kwamen moest er natuurlijk iets geproefd worden en draaiden de radertjes in mijn hoofd op volle toeren. De dag werd afgesloten met een boottocht door de Amsterdamse grachten.
Dank aan de twee super gidsen Jeroen Veldkamp en Marco Woudstra die deze mooie plekjes weten te vinden en natuurlijk Dobla voor deze inspirerende dag. Ik heb er een hoop stof tot nadenken aan over gehouden. Inspiratie ligt overal voor het oprapen dus houd je ogen en oren goed open.

 

Chocolade is kunst

 Zoals jullie misschien vorig jaar wel hebben gelezen, draagt het Nederlands Patisserie Team bij aan diverse chocoladebeelden die in verschillende musea tentoongesteld worden. Het idee hierachter is om Congolese plantagearbeiders de kans te geven een beeld te maken uit rivierklei. Dit kunstwerk wordt rondom gefotografeerd met een speciale 3D-camera. Deze foto’s worden in Amsterdam weer opgebouwd tot het oorspronkelijke kunstwerk door middel van een 3D-printer. Het Nederlands Patisserie Team maakt hier mallen van en deze vullen wij met chocolade die in Congo wordt geproduceerd.
Djonga Bismar, Mbuku Kipala and Visitor discussing Self Portraits
Deze beelden worden in verschillende musea over de hele wereld tentoongesteld en verkocht. De reacties die wij krijgen in de musea dat men niet geloofd dat het alleen chocolade is, zijn geweldig. Ook worden er kleine replica’s gemaakt om de bezoekers de mogelijkheid te bieden een stukje Congolese kunst in huis te laten halen. Deze kleine beeldjes zijn ook als voorbeeld teruggegaan naar Congo, zodat de mensen daar met eigen ogen konden ziet wat er met hun beeld werd gedaan. Deze mensen hadden dus nog nooit chocolade gezien of geproefd. De opbrengst van de verkochte beelden die overblijft, na aftrek van kosten, gaat weer terug naar het project in Congo waar de mensen moeten leven van $ 3,- per week.

IMG_0058Inmiddels heeft de tweede serie beelden alweer in verschillende musea gestaan en heeft de bedenker van dit project, Renzo Martens, vorig jaar de “Witteveen en Techniek prijs” ontvangen. Op dit moment zijn we druk met het gieten van een speciale editie die voor het jubileum van Witteveen en Bos gemaakt worden; in totaal zo’n 1250 stuks die aan personeel en relaties uitgereikt gaan worden. Dat chocolade ook kunst is, geeft dit project maar al te goed weer. En ze zijn alweer met een nieuwe serie bezig dus we blijven nog wel even betrokken bij dit mooie project. 

Met vriendelijke groeten,

Carlo midiri

5

 

Reacties zijn gesloten.